תקשורת וחברה עבודת גמר תשפ"ג- נועם סיני
מתודולוגית החקר
כדי לבחון את נושא המחקר שלי החלטתי להתמקד ב-12 כתבות מהעיתונאות והתקשורת האמריקאית כגון: ABC news, CNN שעוסקות בארבע ממקרי הירי הבית ספרי הקטלניים ביותר בהיסטורית ארה"ב והם:
Virginia Tech Massacre
ביום שני 16 באפריל 2007 "Seung-Hui Cho" בן ה23 הגיע לקמפוס אוניברסיטה וירג'יניה טק חמוש ופתח בירי והרג 32 אנשים ביניהם גם תלמידים ומורים.
Sandy Hook Elementary School shooting
בבוקר של יום שישי 14 בדצמבר 2012 "אדם לנזה" הגיע לבית הספר היסודי סנדי הוק לאחר שבאותו הבוקר הרג את אימו בביתם המשותף. כשהגיע לבית הספר אדם ירה והרג 20 ילדים ו6 מבוגרים.
Marjory Stoneman Douglas High School shooting
ב14 בפברואר 2018 תלמיד מושהה בשם "ניקולס קרוז" הגיע לתיכון דאגלס, שם פתח בירי והרג 17 איש ופצע 17 אחרים.
Santa Fe High School shooting
בבוקר ב18 במאי 2018 לקח מקום ירי בתיכון סאנטה פה בו נהרגו 10 אנשים, 8 תלמידים ו2 מורים, תלמיד בית הספר שאשם בירי לכאורה (עדיין לא נמצא אשם בבית משפט) דימיטריוס פאגורציס בן ה17 נעצר.
בחרתי במקרים הללו עקב הסקירה המקיפה שניתנה להם בתקופות בהם התרחשו וההשפעה המאסיבית שהייתה להם על כלל האוכלוסייה האמריקאית. על הפריטים שבחרתי ביצעתי ניתוח תוכן באמצעות שאלות ה"מסרק" הבאות:
1. מה הכותרת הראשית?
2. תיאור המקרה בקצרה?
3. מהו נושא הכתבה?
4. מהם המילים שבהן בחרו לתאר את הירי ומבצעו?
5. מה רואים בתמונה המצורפת?
6. האם יש תגובה של גוף רשמי?
7. האם יש התייחסות לנקיטת צעדים למניעת התרחשויות נוספות?
מטרתי היא לבחון את הסיקור התקשורתי של מקרי הירי הבית ספרים ואת האופן בו מדווחים על מקרים שכאלו.
:החקר
ממצאי החקר
מניתוח 12 כתובות שונות בחקר שעסקו ב4 ממקרי הירי הבית ספרי הקטלניים ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית הבחנתי בכמה אלמנטים וממצאים שונים שעזרו לי להבין יותר לעומק את אופן הדיווח התקשורתי של מקרים שכאלו.
כותרות-
כותרות הכתבות לא עושות שימוש במילים שיכולים להכפיש את שמו של היורה כמו: "מרושע" או "נבזה" ודובקות לתיאור אובייקטיבי בתיאורו של היורה עם מילים כמו: "gunman" ו"shooter". בנוסף כל כמעט כל הכתבות דואגות לציין את כמות הקורבנות מכל ירי.
תיאור המקרה-
חשוב לציין שבשלב תיאור המקרה אני הסתמכתי על מידע שניתן לגבי המקרה מהכתבות ומקורות שונים, זאת אומרת שתיאורי המקרים הם אינם לחלוטין הישר מהכתבות. בכל מקרה ירי לפחות 17 איש נהרגו. בכל המקרים מבצעי הירי היו בשנות ה-20 לחייהם לעומת מקרה הירי בטקסס שם היורה (הלא מאומת) היה רק בן 17. ניתן להניח ממצא זה שדווקא היורים היותר בוגרים (בשנות ה-20 ולא דווקא בני נוער) הם דווקא אלו שאחראים למקרים הכי קטלניים.
נושא הכתבה-
מרבית הכתבות עסקו בהתרחשויות הירי ומהלכו. אך חלק מהכתבות עסקו גם כן בהליך המשפטי במופרט לאחר הירי ואף חלק מהכתבות עסקו בהנצחת קורבנות הירי שנים לאחר המקרה דרך סיפורים של משפחותיהם.
מילים שתיארו את הירי ומבצעו-
בכל הכתבות למבצע הירי יוחס הכינוי "היורה" ללא שום כינוי גנאי כמו "מרושע" או "נבזה" משמע שהתיאור של היורה היה אובייקטיבי וחסר אג'נדה לגבי מעשיו. בנוסף, יש התייחסות רבה בכמה וכמה מהכתבות לבריאות הנפשית של היורה. דבר זה הגיוני ביותר עקב כך, שמישהו חייב להיות מעורר בנפשו בשביל לבצע מעשה שכזה.
ניתוח התמונות המצורפות-
כל התמונות הציגו את המשפחה, את האבלים ולעיתים גם את הקורבנות באמצעות תמונות שלהם מהילדות. לא מצאתי תמונה שמציגה את זירת הטבח ו/או מציגה מראים קשים לצפייה כמו דם/פצועים וכו'. מתוך היכרות ממקרים שמדווחים בתקשורת הישראלית, התקשורת האמריקאית "סטרילית" יותר בתמונות שהיא מציגה.
מקרים כמו ירי בבית כנסת בישראל או אירוע הדקירה במצעד הגאווה בירושלים הראו תמונות קשות של הקורבנות.
תגובות של גוף רשמי-
בכל הכתבות נכתבו על תביעות והאשמות בגופים המשפטיים בין אם של היורה עצמו, האוניברסיטה או במקרה אחד שוטר שכשל להתעמת עם היורה. משפחות הקורבנות גם זכו לפיצוי כספי כביר בכמה מהמקרים. נכתב גם על תגובות של אנשי ממשל ונשיאים שהביעו את צערם מהמקרים והבטיחו לנקוט פעולות. בכתבה של CNN נכתב על כך שה-FBI פתח בתוכנית חדשה בשם "ALERRT" ללימודי מקרי טבח לזיהוי גורמים תורמים שונים וטקטיקות תגובה..
התייחסות לנקיטת צעדים למניעת התרחשויות נוספות-